In Den Helder waait het –bijna- altijd. Wanneer je geluk hebt, heb je de wind zelfs tegen! Want wat gebeurt er wanneer je de wind voor je laat werken? Dat is precies wat studenten van nationale en internationale universiteiten jaarlijks doen tijdens Racing Aeolus Den Helder. De race behoort tot de wereldtop aan duurzaamheidsraces samen met onder andere de World Solar Challange in Australië, waarbij Nederland ook vertegenwoordigd is.

Racing Aeolus Den Helder behoort tot wereldtop

Harder racen dan tegenwind

Stichting Wind Energie Events organiseert jaarlijks de race, die plaatsvindt op de prachtige Helderse zeedijk. Technische studenten van vooraanstaande universiteiten van over de hele wereld –van Nederland, Duitsland, Denemarken tot Canada en Turkije- worden uitgedaagd op het gebied van innovatie, technologie en duurzaamheid. In Nederland zijn onder andere de Hogeschool InHolland Alkmaar en de Hogeschool van Amsterdam aan de succesvolle duurzaamheidsrace verbonden.
''Racing Aeolus is een uniek evenement'', stelt de enthousiaste voorzitter van de stichting, Hans Verhoef. ''Er worden wereldrecords gereden. Er wordt zelfs sneller geracet dan de energie afkomstig uit de tegenwind. Studententeams worden continu uitgedaagd technologische grenzen te verleggen.''

Communicatie, marketing en sales

Léon Plomp, tweedejaars student 'Engineering, Design and Innovation' aan de Hogeschool van Amsterdam, verklaart het unieke fenomeen nader. ''De rotorbladen van de race kar - elektrisch of mechanisch aangedreven- vangen wind die voor een groot deel wordt omgezet in een voorwaartse kracht. De elektrische of mechanische energie wordt dan bewegingsenergie.'' De teams bestaan uit studenten met verschillende technische studierichtingen als aerodynamica, technische informatica, elektrotechniek, werktuigbouwkunde en mechanica. ''Maar er komt meer bij kijken dan alleen het technische aspect om een team te laten draaien. Communicatie, marketing en sales bijvoorbeeld. De ervaring die ik opdoe bij een project als Racing Aeolus, is veel breder dan puur het technische aspect. Je leert werken in een team en samenwerken met andere teams, analyseert het project en werft sponsors. Er worden tijdens de race door teams bijvoorbeeld ook professionele filmopnames gemaakt.''

Samenwerking en krachtenbundeling

Racing Aeolus laat talent, techniek en technologie samenkomen en bevordert en promoot het leren en werken in de techniek.
Thijs Pennink, directeur van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord: ''In november 2016 is Tech@Connect gelanceerd om samenwerking en krachtenbundeling tussen onderwijs, onderzoek, ondernemers en overheid in de maritieme-, energie- en technieksector in de Kop van Noord-Holland te versterken. Er is behoefte aan goed opgeleid technisch personeel, om de verdere (economische) ontwikkeling en innovaties te borgen en een veerkrachtige arbeidsmarkt te creëren.''

Er komt meer bij kijken dan alleen het technische aspect om een team te laten draaien

 

Beter en effectiever

Projectleider Tech@Connect, Piet Conijn: ''Door deze krachtenbundeling gaan de partners beter en effectiever samenwerken. Ze stemmen vraag en aanbod op elkaar af en werken samen in onderwijs, opleidingen, trainingen, stages, werkervarings- en onderzoeksprojecten en baankansen. Tevens is er structureel aandacht voor 'een leven lang leren', om- en bijscholing van werk naar werk en betere kansen voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Tech@Connect en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord ondersteunen Racing Aeolus. We organiseren onder meer een Meet & Greet met de universiteitsstudenten in Hotel Den Helder.''

Facilitaire haven voor windmarkt

Tech@Connect is een van de vier regionale partijen die de handen, op initiatief van de gemeente Den Helder en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, ineengeslagen heeft om Den Helder en de regio nationaal en internationaal te promoten als facilitaire haven voor de windmarkt. Dit gebeurt onder de merknaam North Sea Energy Gateway. Naast Tech@Connect (namens de kennishaven) bestaan de partijen uit: Port of Den Helder, Den Helder Airport, haven- en scheepvaartvereniging HSV (namens de supplychain).

Windje mee

De haven van Den Helder heeft goede faciliteiten en de zaken op logistiek gebied prima op orde. Met als pluspunt de helihaven, maritieme opleidingen en kennisinstituten in nabije omgeving. Het heeft tevens een gunstige ligging ten opzichte van de olie-en gasvelden en de grootste windparken die zullen worden aangelegd in de Noordzee. Met kwalitatief goede arbeidskrachten, werkzaam in innovatieve bedrijven, is Den Helder een uitstekende servicehaven voor offshore –en energiebedrijven.
Daar waar de universiteitsstudenten van Racing Aeolus -letterlijk- de wind tegen hebben, heeft de regio Noord-Holland de wind mee. Met deze duurzame energiebron onderscheidt de regio zich.

www.tech-connect.nl
www.northseaenergygateway.nl

 

 

< terug naar het overzicht 
 


Gerelateerde verhalen