Stel je neemt twee procent van Nederland en zet het vol met zonnecellen. Dan heb je geen andere bron van energie meer nodig. Je vraagt je af waarom we dat dan niet doen. Omdat niemand het lijkt te geloven. Maar het kan, zegt Fred Gardner van Teamwork Technology. Hij heeft het zo'n acht jaar geleden uitgerekend.

Teamwork Technology: we kunnen al 100% duurzaam zijn

Fred Gardner is op jonge leeftijd met zijn moeder vanuit Australië naar Nederland gekomen. Zijn vader overleed toen Fred vijf was. Met haar twee kinderen reisde zijn moeder terug naar Nederland. Na een lange omzwerving kwamen zij in Drenthe terecht. Hij is als kind meerdere keren de wereld rond geweest. De vele landen en culturen die hij gezien heeft en zijn roots in Australië, gaven hem een ruimdenkende blik op de wereld. Hij vindt de wereld mooi. En hij houdt van rekenen.

Samenwerken door vragen stellen

Dat beeld op de wereld en passie voor techniek, zijn drijfveren van Fred Gardner. Zo'n twintig jaar geleden begon hij samen met Hans van Breugel (mede oprichter en directeur van o.a. Tocardo dat getijdenturbines ontwikkeld, red.) om nieuwe technologieën te ontwikkelen. Samen richtten zij Teamwork Technology op. Het was in een tijd dat er geen internet was, geen e-mail en printen kon alleen met een matrixprinter in zwart wit. Ze kleurden hun ontwerpen in met viltstiftkleurpotlood. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen.

Samen ontwikkelden ze een methode waarin je een ontwerp neerzet dat nog niet af lijkt, waar net zo veel vragen als antwoorden in zitten. Het is een proces waarin je anderen meekrijgt door vragen te stellen. Want je kunt eigenlijk niets alleen, vindt Fred. Er is een Afrikaans gezegde waarin men zegt: als je snel ergens naartoe wilt, doe het alleen. Maar als je ver wilt komen, doe het samen.

 

Als je snel ergens naartoe wilt, doe het alleen. Maar als je ver wilt komen, doe het samen.

 

Teamwork Technology start bedrijven op met producten en diensten die een bijdrage leveren aan verduurzaming van onze wereld. Dat kan door duurzame energieopwekking, efficiënte energieopslag of zuiniger gebruik van beschikbare energie. Innoveren doe je samen vinden ze bij Teamwork Technology. De organisatie heeft een groot netwerk als basis en is tegenwoordig gevestigd in de hogeschool InHolland voor nauwe samenwerking met studenten.


Ook olie is organische brandstof

De kanteling naar een groene economie is tegenwoordig een bekend begrip, maar tweeëntwintig jaar geleden wisten we daar nog weinig van. Over groen hadden ze het in die tijd niet. Sindsdien is er een lang weg gegaan en waarschijnlijk duurt het nog wel twintig jaar of langer. Dan kijken we terug op de bruine eeuw, waarin we alle grondstoffen verbruikt hebben en CO2 geproduceerd.

Op uranium en getijdenenergie na, is eigenlijk alle energie van de zon. Het zijn planten- en dierenresten die in langzame processen in de loop van de eeuwen van biobrandstof tot fossiele brandstof zijn geworden. Het is allemaal organische brandstof. We denken dat olie een eng product is, maar olie breekt ook gewoon af. Want olie is ook organisch en wordt bijvoorbeeld in zee afgebroken via bacteriën en algen. Het duurt alleen heel lang. Wij ervaren het natuurlijk wel als vies, als het op het strand ligt bijvoorbeeld.

teamwork technology

 

Zo glad als een biljartbal

Olie die de zee vervuilt is een drama. Maar de afbraak van olie gemeten aan de leeftijd van de aarde stelt weinig voor. Fred sprak eens een geoloog die zei: 'de aarde overleeft de mensen wel'. Die geoloog ziet in de aarde alleen een gloeiende bol. De aardkorst is net zo dik als het schilletje van een ei. Ga je van de schil naar beneden, dan wordt alles vloeibaar. We wonen eigenlijk op een vloeibare massa, waarvan het korstje net genoeg afgekoeld is om op te wonen. Het leert ons een les in relativiteit, en kwetsbaarheid, vindt Fred. Want de diameter van de aarde is 13.000 kilometer en als je, in die verhouding met het ei, tien kilometer omhoog of omlaag gaat, dan is de aarde gladder dan een biljartbal!

 

Bewust van hoe mensen de dingen zien

Je vindt Fred vaak in de tuin van zijn huis in Portugal, starend naar het heelal en peinzend over onze tijdelijkheid in het universum. Moeiteloos noemt hij tijdens het interview exacte cijfers en feiten. Maar goed op school was hij niet, vertelt hij. Fred paste niet in het systeem van rijtjes leren. De zin ervan ontging hem. Hij zoekt liever betekenis in religies, symboliek en volkswijsheden, het hermeneutisch denken (hermeneutiek is een studie om cultuurverschijnselen te verklaren, red.). Door je bewust te zijn van hoe verschillend mensen de werkelijkheid zien, kun je beter samenwerken en technologie ontwikkelen.

 

Beelddenken

Al pratend komen we erachter dat Fred Gardner op een bepaalde manier denkt. Hij vertelt ons een beelddenker te zijn. Het is een bepaalde manier van denken waarbij iemand in staat is om in één oogopslag het geheel van alle informatie te zien. Door deze manier van visueel ruimtelijk denken kun je snel oplossingen zien voor een complex probleem.

 

Door je bewust te zijn van hoe verschillend mensen de werkelijkheid zien, kun je beter samenwerken en technologie ontwikkelen.

 

Dat beelddenken gebruikt hij bij Teamwork Technology om processen op gang te brengen zodat een product ontwikkeld wordt. Hij kan er processen op zo'n manier mee organiseren, dat ze succesvol zijn; niet in geld maar in een product dat de markt op gaat en gebruikt wordt. Neem bijvoorbeeld de getijdenturbines van Tocardo. Het begint met om je heen kijken: waar zit energie in. Energie is een bijzonder fenomeen. Je kunt het niet zien, maar wel de afgeleide ervan. Je ziet de energie van zonlicht niet, maar je kunt de warmte voelen en de energie ervan berekenen. Er zit ook veel energie in golven en hard stromend water. Ze ontwikkelden bijvoorbeeld een groot project voor de kust van Portugal en bij het Marsdiep.

 

De goedkoopste energie

De vraag is: hoe haal je de energie eruit? De energiedichtheid van alternatieve vormen van energie zijn lager dan die van fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen hebben miljoenen jaren de kans gehad om compact te worden. Het is daarom heel energiedicht. Het hele proces van fossiliseren heeft ons niets gekost; we hoeven het enkel op te graven en te gebruiken. En de goedkoopste energie, fossiele brandstof, die gebruiken we. Maar dat hebben we niet gekoppeld aan het effect op lange termijn. Wie nadenkt over de kostprijs van alternatieve energie op lange termijn, ziet direct dat we heel dwaas zijn dat we nog steeds in fossiele brandstof investeren. We moeten zo snel mogelijk overschakelen naar duurzame energie.

 

Hoe kunnen we zo'n geletterde bevolking zijn, maar technologisch zo analfabeet? 

 

We kunnen al 100% duurzaam zijn

Zo'n acht jaar geleden maakte Fred Gardner deze berekeningen al, samen met de Noord-Hollandse Energiecoöperatie. Het zijn dezelfde berekeningen die Urgenda nu publiceert in het rapport '100% duurzame energie in 2030'. Uit een simpele berekening komt de uitkomst dat je Nederland heel snel duurzaam kunt maken: als je zo'n twee procent van Nederland volzet met zonnepanelen, produceren we al alle energie die we nodig hebben!

Waarom doen we dat dan niet? Dat is de grote verbazing van Fred. Hoe kunnen we zo'n geletterde bevolking zijn, maar technologisch zo analfabeet? Het is hem een raadsel. Met name de politiek pakt de adviezen niet op. Mensen worden maar heel zelden nieuwsgierig naar de berekeningen, naar de nieuwe kennis over verduurzaming. De groep mensen die interesse hebben, is nog steeds beperkt. Fred ervaart dagelijks dat hij op een eiland leeft en zo'n tachtig procent van de samenleving niet geïnteresseerd is.

De komende vijf jaar gaat het hele systeem over de kop. Duurzaamheid is nu nog voor een kleine groep, maar straks is het andersom. Dat voorspelt Fred. Dit keer niet op berekeningen maar op zijn gevoel. 

website: teamwork technology

 

 

< terug naar het overzicht 
 


Gerelateerde verhalen