Broers Chris en Tim Obdam openden onlangs in Alkmaar een spectaculair nieuw onderkomen voor hun 4 it-bedrijven.

The Office: met dit spiksplinternieuwe kantoor gaan twee broers de concurrentie aan met Amsterdam

'De Hub' is de verzamelplek voor de 4 it-bedrijven van de broers Tim en Chris Obdam. Nadat ze voor de derde keer uit hun jasje waren gegroeid en collega’s in tijdelijke cabines op de parkeerplaats moesten werken, besloten ze het groter aan te pakken, met een spiksplinternieuw pand in Alkmaar als resultaat.

De broers begonnen in 2002 in het Noord-Hollandse - jawel - Obdam op zolder, waar ze vanuit het ouderlijk huis radiojingles maakten en een (illegale) radiozender runden. Daar legden zij ook de basis voor hun eerste bedrijf, applicatie-ontwikkelaar Holder, dat inmiddels apps bouwt voor bedrijven als Sandd, Sawadee en Symbid.

In De Hub zitten naast Holder ook no-code applicatie-ontwikkelplatform Betty Blocks, Woeler (online marketingcampagnes) en Nerd as a Service (NaaS), dat lastige it-vraagstukken oplost voor onder andere KLM, Deloitte en Bosch. Bij deze bedrijven werken in totaal 120 collega’s. Daarnaast zijn er ook collega’s in Amerika, Londen, Duitsland en Spanje.

Omschrijf de ruimte eens? 

Marketingmanager Lisanne Steenis: "Superveel glas en geen plekje privacy te bekennen. Het hele pand is rondom en van binnen, volledig van glas. Van bodem tot plafond.

In totaal telt het pand vier verdiepingen waar er op een leuke manier met de niveaus wordt gespeeld. Vergaderruimtes met een hoogte van 2 verdiepingen, verrassende doorkijkjes en een eigen urban jungle, elke verdieping heeft een eigen thema.

Centraal in het gebouw zit een grote houten constructie. Van de begane grond, tot aan de derde verdieping. Dit is een trap, een kast en tijdens de vrijdagmiddagborrel een bar, ineen. Door het gehele gebouw is de houten constructie goed te zien. Wie op de bovenste verdieping gaat staan, kan helemaal naar beneden kijken. Voor mensen met hoogtevrees kan dit een wat minder plezierige ervaring zijn."

Het gebouw is een ontwerp van MONK Architecten. Voor het interieur hebben de broers hulp ingeschakeld van Germain Raalte. Hij is onder andere designer van veel Scotch and Soda-winkels. Het gebruik van hout, metaal en beton geeft een stoere uitstraling met tegelijk veel luxe en comfort. Daarnaast zitten er veel persoonlijke details in het gebouw. Een hoge kast met trofeeën, foto’s en leuke aandenkens. Het is een familiebedrijf, en zo voelt het ook, tot aan de huiskamer van oma als vergaderruimte aan toe.

Het nieuwe pand voldoet volledig aan het nieuwe werken 3.0. Geen flexplekken en grote kantoortuinen, wel afgesloten ruimten, veel glas en iedereen gewoon een eigen bureau. Binnen het pand is voor iedereen een geschikt plekje te vinden, rustig in een meer gezellige huiskamer omgeving of juist in een groep tijdens een creatief proces in een ruimte met een kalkbord en kruk voor de post-its. De bureaus zijn speciaal voor het pand ontworpen en kunnen zowel zittend als staand gebruikt worden."

Wat maakt jullie kantoorruimte uniek? 

"De broers maken er geen geheim van dat dit pand niet alleen functioneel (en hoognodig was) maar ook een strategische zet is. De strijd om gekwalificeerd it-personeel is losgebarsten. Naast de enorme vraag naar geschikt personeel, zien we vaker dat mensen niet meer alleen voor het geld bij een werkgever blijven werken. Het product, de opdrachtgevers maar ook de sfeer, de collega’s en werkplek zijn hierin ontzettend belangrijk. En goed voor je personeel zorgen doe je niet alleen met een fijne stoel en een prettig bureau. 

In het pand is ook veel nagedacht over comfort en goed werkgeverschap. In het pand zit een sportschool en er komt dagelijks een personal trainer langs. Collega’s sporten met elkaar, in en rondom het pand. Achter het gebouw is parkeergelegenheid en een groot grasveld waarop een zitkuil-annex-tribune om op te sporten komt. In de pauze en na werktijd kunnen collega’s hier ook een balletje trappen.

Op de eerste verdieping vind je een biljarttafel en een tafeltennistafel. Deze ruimte is open, en direct verbonden met het grote auditorium waar wordt geluncht, grote schermen hangen en een flinke muziekinstallatie hangt. Elke vrijdagmiddag start hier de vrijdagmiddagborrel. Beneden kunnen mensen dansen en op de eerste verdieping, die volledig open is kunnen mensen aan de bar hangen, naar beneden gluren, een potje tafeltennis spelen of biljarten.

Naast wekelijks gezellig borrelen lunchen de collega’s ook samen. Elke dag wordt er een groot brood en salade-buffet klaargezet en eet het kantoor gezamenlijk in de kantine. In de keuken worden binnenkort ook verse maaltijden bereid, zodat collega’s aan het einde van de dag wat kunnen eten of makkelijk een maaltijd mee naar huis kunnen nemen."

Waarom vinden jullie een unieke werkruimte zo belangrijk?  

"Het is de Obdamse eigenwijsheid. De broers willen niet in Amsterdam zitten. Hun visie is dat het IT-landschap in de bovenste helft van Noord-Holland' net zo vruchtbaar is als in Amsterdam. De vier bedrijven zijn innovatief en bieden hoogstaande technische oplossingen. Daarnaast past de locatie in Alkmaar beter bij het internationale karakter. Het kantoor zit op 30 minuten afstand van Schiphol, op loopafstand van de trein en hotels. Voor de collega’s en opdrachtgevers uit het buitenland is dat een stuk gemakkelijker.

Een modern en hip pand zet niet alleen de vier online bedrijven op de kaart, maar ook Alkmaar. De broers willen Alkmaar bij de grootstedelijk regio Amsterdam trekken, zonder het gedoe van files, treinritten en reizen in de spits. Heel veel professionals stappen elke dag in de trein of auto, op weg naar de Randstad om te werken. Voor deze IT-, marketing- of salescollega’s is er nu een alternatief in Alkmaar." 

Hoe kwam de ruimte tot stand? 

"De broers wisten wel dat een nieuwe locatie niet in Obdam zou zijn, maar waar dan wel? Nadat de keuze op Alkmaar viel is er veel rondgereden, gefietst en bij leegstaande panden naar binnen gegluurd. Maar bestaande panden bleken niet te voldoen, waarna het besluit werd genomen om zelf iets te bouwen. Het pand moest enerzijds passen bij het Noord-Hollandse karakter. Dus eigen werkplekken, genoeg ruimte voor de borrels en het team, een fijne plek om te werken. Maar tegelijkertijd wel passen bij het internationale karakter van de bedrijven. Deze combinatie zie je terug in het pand."

Wat zijn de reacties van bezoekers?  

"Mensen noemen het pand 'Bijna on-Alkmaars mooi', of vragen 'Hebben jullie nog vacatures? Maakt me niet uit wat, maar ik wil hier werken'. Of: 'Is het niet lastig al dat glas? Dan ziet iedereen je, de hele tijd?'"

"Het werken in een gloednieuw pand brengt een hele positieve sfeer met zich mee. Even staand werken, op een bank alsof je thuis zit of aan de bar omdat je wil sparren met collega’s, de positieve energie van de bewoners van de Hub merk je al bij binnenkomst.

De volledig betonnen vloer heeft een prachtige industriële uitstraling, maar maakte het voor haar belopers af en toe een schaatsbaan. De zakenmannen ruilen hun gladde stappers daarom geregeld in voor een goed paar sneakers. Het glas is nog maar een keer geraakt door een gezicht van iemand die de deur op een halve meter na had gemist."

 

Bron: Sprout

< terug naar het overzicht



 
 


Gerelateerde verhalen