Als water uit de kraan zacht is, gaan huishoudelijke apparaten die water gebruiken langer mee. Zacht water zorgt er ook voor dat zeep beter werkt. Dan heb je minder wasmiddel nodig en wordt de was net zo schoon. Als alle Noord-Hollanders hun wasmiddel op maat doseren, verdwijnt er jaarlijks ruim 2 miljoen kilo minder in het rioolwater. Dat zijn 3 zwembaden vol wasmiddel per jaar! Daarom werken Drinkwaterbedrijf PWN en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) samen en komt er sinds 1 juni dit jaar in Noord-Holland zacht water uit de kraan.

Was op maat

Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit

Om het zachte water te kunnen produceren, werken het drinkwaterbedrijf en het hoogheemraadschap nauw samen. Het drinkwater van PWN komt onder meer van het oppervlaktewater uit de Lek en het IJsselmeer. HHNK is verantwoordelijk voor de kwaliteit van dat oppervlaktewater en zuivert het afvalwater uit het riool voordat het weer teruggaat aar bijvoorbeeld het IJsselmeer. En voor de zuivering geldt simpelweg: wat er niet in komt, hoeft er ook niet uitgehaald te worden.

Als alle Noord-Hollandse huishoudens hun wasmiddel op maat doseren, verdwijnt er jaarlijks ruim 2 miljoen kilo minder in het rioolwater. Dat zijn 3 zwembaden vol wasmiddel per jaar!

Spread the word: tweet dit feit!

 

Zacht water, wat is dat eigenlijk?

Hebben we het over drinkwater in Nederland, dan noemen we het water vaak hard of zacht. De hoeveelheid kalk en magnesium in het water bepaalt de mate van hardheid. Het meeste drinkwater in Nederland komt uit de bodem. Omdat ons land vroeger in zee lag en veel schaaldieren heeft, is onze bodem rijk aan kalk. De hoeveelheid varieert en de hardheid van het water is dan ook nergens hetzelfde. De hardheid van water drukken we uit in deutsche Härte of dH (Duitse graden). 1dH staat gelijk aan 17,8 mg calciumcarbonaat, oftewel kalk in leidingwater. Bij water met meer dan 2,7 dH beginnen deeltjes kalk zich af te zetten. Zacht water, met weinig kalk dus, is 4 dH tot 8 dH.

Wasmiddel 

Minder zeep nodig

Met een waterhardheid van 7,8 dH is het water in Noord-Holland nu officieel zacht water. Dat heeft als voordeel dat je minder wasmiddel nodig hebt, minder schoonmaakmiddel, minder afwasmiddel, minder handzeep en minder shampoo. Terwijl alles net zo schoon wordt. De wasactieve stoffen in zeep kunnen namelijk makkelijker hun werk doen. Het water is zachter dan voorheen, maar kalk zal zich nog wel afzetten op onze apparaten en leidingen.

 

Hoeveel wasmiddel heb je dan nodig?

Moderne wasmiddelen zijn geconcentreerd, daarom heb je er minder van nodig. Er zijn nog steeds te weinig mensen bewust van de hoeveelheden en hoe we dit kunnen verminderen. Als alle Noord-Hollandse huishoudens hun wasmiddel op maat doseren, verdwijnt er jaarlijks ruim 2 miljoen kilo minder in het rioolwater. Dat zijn 3 zwembaden vol wasmiddel per jaar! Kijk op de verpakking van het wasmiddel. Bij het kopje 'zacht water' zie je precies hoeveel gram of milliliter wasmiddel je nodig hebt voor een wasbeurt. Binnenkort is er een Wasmaatje beschikbaar dat helpt om goed te doseren en vooral niet te veel.

 

Zachter water is een initiatief van drinkwaterbedrijf PWN, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). In samenwerking met Nudge is een publiekscampagne 'Was op Maat!' gestart om Noord-Hollandse huishoudens bewust te maken van de voordelen van zacht water en het belang van juiste dosering van wasmiddelen. Meedoen? Meer info op de projectwebsite.

< terug naar het overzicht 
 


Gerelateerde verhalen