Terwijl de term duurzaamheid steeds meer een 'containerbegrip' lijkt te worden, wordt circulaire economie steeds populairder. Er is een groeiende groep ondernemers die de uitdaging aangaat en leveranciers om zich heen aanzet tot circulair ondernemen. Communities voor circulaire oplossingen als MVO Nederland en de Ellen McArthur Foundation zijn heel actief. En grote merken als Auping en Philips zijn overgegaan op circulaire productieprocessen. Het is een trend die veel geld kan opleveren. Maar wat is circulaire economie nu eigenlijk?

Wat is circulaire economie?

Circulaire economie

Wat is het? Circulaire economie is een economisch systeem waarin producten en grondstoffen hergebruikt worden en niet vernietigd. We waren tot nu toe gewend om lineaire productieprocessen toe te passen: grondstoffen worden omgezet in producten en als die producten aan het eind van hun levensduur zijn, gooien we ze weg en vernietigen we daarmee zowel producten als materialen. In een circulair systeem wordt er uitgegaan van het maximaliseren van de herbruikbaarheid van grondstoffen en producten. Zo kunnen we waardevernietiging minimaliseren. Producten, onderdelen en materialen behouden hun waarde op elk moment in de keten en kunnen opnieuw gebruikt worden.

Het lineaire economische model van nemen, maken en weggooien is er op gebaseerd dat we altijd voldoende hoeveelheden van goedkope grondstoffen en energie hebben die te verkrijgen zijn. Maar met een groeiende wereldbevolking groeit ook de vraag naar water, energie en voedsel. De eens zo vanzelfsprekende bronnen raken op. We moeten dus zuinig omgaan met grondstoffen en energie. Want ook jij en ik zullen merken dat er tekort is aan  grondstoffen voor onze producten. Het is tijd voor een nieuw economisch systeem.

Circulaire economie is een waardevol en werkend alternatief. Het werkt effectief op elke schaal. En er zijn al veel bedrijven die onderzoeken wat hun mogelijkheden zijn, vooral in samenwerking met anderen.

Wat kan ik er mee als ondernemer?

Als ondernemer kun je zelf opnieuw nadenken over hoe je dingen maakt. Je kunt producten ontwikkelen die zo gemaakt worden, dat ze weer opnieuw gebruikt kunnen worden zonder hun waarde te verliezen. En de productie kun je aandrijven met duurzame energie. Als bedrijf kun je het goed doen en geld en energie besparen. Het is een manier om concurrerend te kunnen zijn, banen te creëren en duurzame groei te genereren.

Wil je meer weten? Wij kunnen je in contact brengen met ondernemers die circulair ondernemen.

Waar vind je het in Noord-Holland?

Op diverse plekken in onze regio vind je een vorm van circulaire economie. Zo is er een innovatief bedrijventerrein, Energy Innovation Park Alkmaar. In de Afsluitdijk hangen getijdenturbines van Tocardo en Tidal Testing Centre. Nederlands grootste schoolcateraar Cormet Campuscatering werkt intensief samen met bedrijven in de regio voor duurzame voeding van jongeren. Atlantis Handelshuis wist het afval van veertig procent bij Westfries Gasthuis te reduceren tot vijf procent door goede voeding, streekproducten en recepten van Ron Blaauw. Bij de Hogeschool InHolland leren ze studenten over duurzaamheid en innovatie en werken ze samen met (duurzame) bedrijven. En in Wieringermeer vind je Agriport A7, het meest moderne agropark ter wereld. In de toekomst willen groentetelers energie en warmte uitruilen met elkaar en het datacenter van Microsoft. Er gaat daarbij geen energie verloren. De warmte van het datacenter wordt dan niet uitgestoten in de lucht, maar hergebruikt in de kassen. 

Wil je meer weten over circulaire economie, kijk dan eens op een van deze sites:

  1. MVO Nederland circulaire economie 
  2. Ellen McArthur Foundation
  3. Platform voor duurzaam ondernemen 
  4. Europa

 

< terug naar het overzicht 
 


Gerelateerde verhalen