Maar liefst vijftien kilo kwam begin juni bij de eerste zeewieroogst uit zee omhoog. ‘Dat is boven verwachting’, zegt Koen van Swam van Stichting Noordzeeboerderij. ‘De boerderij was nog intact. We kunnen dus spreken van een succesvolle test!’ De stichting laat hiermee zien dat de ruige Nederlandse Noordzee geschikt is voor zeewierteelt.

Zeewier gaat wereldwijd voedseltekorten oplossen

Kweken op zee is pionieren

De stichting begon november vorig jaar een proef met het telen van zeewier vlak voor de kust van Texel. De allereerste 'offshore zeewierboerderij' van Nederland bestaat uit een aantal meterslange lijnen aan een boei bij het onbewoonde eiland Razende Bol. Zeewierteelt is niet helemaal nieuw in Nederland; in de Oosterschelde wordt al zeewier verbouwd. Maar teelt op volle zee zorgt voor hele nieuwe uitdagingen. ‘Het zeewier bevindt zich op een plek waar veel stromingen samenkomen. Daarnaast kunnen we door de locatie niet gemakkelijk een kijkje op de akker nemen, zoals een boer dat doet.’ Zeewier werd tot nu toe vooral in het ‘wild’ geoogst. ‘Maar dat is een aanslag op de natuur. Door met boeien nieuwe plekken te creëren waar je wieren kunt kweken is dat probleem verholpen.’

Zeewier heeft de toekomst

Zeewier is een veelzijdige en voedzame plant, die geteeld kan worden zonder gebruik van land, zoet water en meststoffen. Hij wordt gebruikt in allerlei gerechten, soepen, salades en sushi, maar ook in tandpasta en chocolademelk. Het product vol eiwitten en koolhydraten is aangekondigd als de nieuwe voedseltrend die wereldwijd voedseltekorten gaat oplossen. Ook plastic, cosmetica en geneesmiddelen worden ervan gemaakt. Zeewier is bovendien belangrijk voor het mariene ecosysteem. ‘Zeewier zuivert het water. Ook houden de vissen van de luwte die zeewierteelt biedt en kunnen deze plekken gebruiken als kraamkamer’, vertelt Koen van Swam.

Eerste lijn wordt geveild

Van Swam benadrukt dat het een kleinschalige proef was. ‘Voordat we dit zeewier aan restaurants kunnen verkopen, moeten we nog wel goed uitzoeken wat er precies in zit.’ Het grootste deel van de oogst gaat daarom naar onderzoeksinstellingen, die het zullen onderzoeken. ‘Alleen de eerste lijn gaan we veilen. Dan kunnen we volgend jaar een nieuwe zeewierboerderij bekostigen.’

Grote kansen voor de regio

De stichting ziet mogelijkheden voor meer zeeboerderijen boven de Waddeneilanden en voor de Noord-Hollandse kust. ‘We hebben hier een naam hoog te houden waar het gaat om productie van voedsel. We zijn niet voor niets wereldwijd bekend met onze innovatieve agrifoodsector. Zeeboerderijen zijn een logische en duurzame volgende stap. Het zou fantastisch zijn als we over enkele tientallen jaren een boerderij voor de kust hebben liggen, geïntegreerd met visserij en schelpdierenkweek, die de zee levendiger maakt, energie opwekt en ook nog eens met oogsten komt die heerlijk smaken. Wij willen samen met koplopers uit het bedrijfsleven deze nieuwe, groene maritieme keten opzetten.’

Foto: Marjolein Ansink

< terug naar het overzicht



 
 


Gerelateerde verhalen