Maar daar gaat het dr Bas Bruning (gepromoveerd aan de Vrije Universiteit) en biologische boer Marc van Rijsselberghe niet om. Ze boeren hier op de 'Salt Farm Texel' experimenteel met zilte landbouw om te zorgen dat de rest van de wereld ook te eten krijgt. „Er is anderhalf miljard hectare zilte grond op de wereld. Als het ons lukt gewassen te kweken die je met zout water kunt opkweken dan los je een belangrijk deel van het voedselprobleem in arme landen op”, zegt Van Rijsselberghe. Het eerste succes hebben ze binnen. In Bangladesh worden nu worteltjes geteeld met zout water. Door ze te zaaien in hoge aardappelruggen, spoelt veel zout weg en hebben ze dit jaar honderd procent opkomst. En als de kool die ze daar gaan uitproberen paars of roze uitvalt, maakt dat iemand die honger heeft helemaal niets uit, denken ze.
Het Texelse Zilt Proefbedrijf is een mix van boeren en wetenschap. Een gezamenlijke zoektocht naar 'zouttolerante gewassen' op een hectare Texelse grond die grenst aan zee. De dijk is 'lek' en de sloten vol kwelwater zijn hier geheel zout. Huilen voor de boer, lachen voor de wetenschapper.
Naast aardappelen, uien en wortelen worden momenteel meer dan honderd verschillende koolsoorten getest op zouttolerantie. De 'winnende' gewassen worden eind dit jaar in Bangladesh gei?ntroduceerd voor een grootschalig zilt landbouwproject. Om kleine arme boeren te helpen weer een bestaan op te bouwen. „We spelen boer in een wetenschappelijke opstelling", zegt Van Rijsselberghe. Al moet hij er om lachen dat er maar op één hectare wordt geteeld. Maar in Egypte en Pakistan hebben ze honderden hectares zilte grond die smacht naar kool of aardappelen.
De gewassen krijgen op Texel in 56 afgebakende perceeltjes zeven varianten zout water om te kijken hoe de planten reageren. De afgelopen zes jaar werden meer dan 900 gewassen getest. Sommige reageren verrassend, zoals de aardbeien die bij een bepaald zoutgehalte juist smaakvoller werden. „In zeewater zitten 84 verschillende mineralen, die zorgen voor een verrijking van de gewassen. Veel planten reageren op het zout met het aanmaken van suikers", zegt Bruning.
Tomaten worden met zout water volgens hem zelfs lekkerder, als je de juiste dosering en het juiste ras maar bij elkaar brengt. Dat ontdek je op zo’n experimenteel proefveld. "Boeren en tuinders die ik dit verhaal vertel, verklaren me voor gek.” Al dringt de zilte landbouw wel tot de restaurants door. „Ik hoop dat een chef een keer zegt: „Die antilopebiefstuk die de Masai met een speer heeft gejaagd is niet zo bijzonder, proef dit zout gekweekte kooltje van Texel eens.”
Door: Rien Floris, Noordhollands Dagblad 23-08-2017
< terug naar het overzicht